Diabetes ja usein vähälle huomiolle jäävät JALAT

Diabetes on krooninen, kokonaisvaltainen, elinikäinen sairaus, check. Kokonaisvaltaisuus tarkoittaa sitä, että diabetes voi vaikuttaa myös diabeetikon jalkoihin monella eri tavalla, check. Jalkojen tuntohermoihin vaikuttaessaan diabetes voi aiheuttaa hermojen toiminnan vaurioita, eli neuropatiaa, check. Jalkoihin voi syntyä erilaisia vaurioita ilman, että niitä tuntee itse ja ne voivat edetä pitkällekin huomaamatta, check. Diabetekseen liittyviin lisäsairauksiin lukeutuvat myös verisuonimuutokset, check. Lisäksi pitkään jatkuva korkea verensokeri altistaa jalkojen tulehduksille, check. Diabetes voi aiheuttaa myös jalkojen ihon kuivumista, jolloin iho voi halkeilla ja jalkoihin syntyy helposti haavoja, jota ei sitten neuropatian vuoksi välttämättä huomaa, check, check, check.

Kaikki tämä on tuttua huttua. Tuttua on myös se, että diabeetikon olisi tärkeää tukia jalkansa päivittäin mahdollisten haavojen, rakkojen ja tulehdusten löytämiseksi. Miksi näin ei sitten tehdä? Miksi oikean elämän keskellä tuntuu niin vaikealta löytää aikaa käydä kaikki varpaanvälit läpi ja rasvata niitä pirun koppuraisia kantapäitä?

sand-1122958_960_720

Jalkojen hyvinvoinnin ja omien jalkarutiinieni ajattelu tuli aiheelliseksi, kun minulle tarjottiin tukisukkia testiin. Miten tukisukat ja diabetes sitten kuuluvat yhteen? Aloin vähän tutkia asiaa ja yllätysyllätys, aika selkeästi. Pääasiallisesti tukisukat on tarkoitettu niille, joiden jalkojen verenkierto on heikentynyt. Tällöin tukisukat auttavat kuljettamaan verta jaloista takaisin kohti sydäntä ja vähentävät näin jalkojen turvotusta ja väsymystä. No, diabeteshan saattaa aiheuttaa alaraajoihin verta vievien valtimoiden ahtautumia, eli verenkierron heikentymistä jaloissa. Eikö olisi sitten hyvä miettiä turvotusten ja särkyjen alkaessa tukisukkien käyttöä?

Hoida itseäsi -> hoidat jalkojasi.

Hoida jalkojasi -> hoidat itseäsi.

 
Itselläni ei (ainakaan vielä!) ole ongelmana mikään suurempi jalkojen turpoaminen, mutta monelle se on ihan arkipäivää. Diabetesliiton Diabeteslehdestä löytyy aika ajoin aiheeseen liittyviä artikkeleita ja ainakin lääkinnällisiä tukisukkia ja niiden valintaa käsittelevä juttu löytyy täältä. Koska itse en tarvitse lääkinnällisiä tukisukkia, valitsin testiini värikkäiden sukkien valikoimasta yhdet kevyet kompressiosukat, joita käytin lentosukkina kevätlomalennollani.

sukkatestausta – jalat tykkää

Ne teistä, jotka tuntevat minut ja valinnanvaikeuteni lähikaupan omenalaarilla, ymmärtävät, että valikoimasta yksien sukkien valinta oli melkein ylitsepääsemätön tehtävä. Kahden apurin neuvoja kuunneltuani päädyin näihin ja ihan oikeat osasin valita!

Tukisukat kotitoimistolle, varteenotettava ja toteuttamiskelpoinen idea!

 
Sukkien paineluokkia on erilaisia vaihdellen 11-22 mmHg:n (millimetriä elohopeaa) välillä. Näiden sukkien tuki on sellaista lievää keskiluokan kompressiota, 16-18 mmHg. Sukkien jalkaterä on suurempaa, 18 mmHg -paineluokkaa ja sääriosa on sitten vähn lievempää 16 mmHg. Sukkien suu on 10 mmHg, ehkä näitä ei saisi edes jalkaan jos koko sukka olisi jotain samaa maksimaalista paineluokkaa. 🤔 Näitä voi käyttää koko pitkän työpäivän päivän (tarkoitettu työsukiksi sekä istuma- että seisomatyöhön), ja sopivatkin siis vallan mainosti lentosukiksi tai vaikka toimistopäivään!

Sukat sujahtivat helposti jalkaan ja sitten vain kohti lentokenttää! Lento oli lyhyt, tunnin mittainen, mutta olen alkanut viime vuosien aikana käyttää lentosukkia lyhyilläkin lennoilla ihan vaan oman mukavuudenhaluni vuoksi. Ei ole kiva joutua hieromaan pohkeitaan pitkän (tai lyhyen) lennon jälkeen kun asian voi sivuuttaa aamun sukkavalinnalla helposti. Miksi kärsiä kun voi olla kärsimättä?

yhden hengen raadin lopputulos

Vaikka ei olisi minkäänlaisia diabeteksen tuomia ongelmia jaloissa, sukat ovat hyviä sekä istuma- että seisomatyöhön ja lentämiseen. Ne vähentävät turvotusta, jota pitkä paikallaanolo aiheuttaa. Ainakin omat jalkani olivat kiitolliset sekä meno- että paluulennon jälkeen. Laitan myös harkintaan alkavani käyttää näitä kotitoimistolla istuessani.
Tästä alkoi myös tsemppaus omiin diabetekseen liittyviin jalkojenhoitorutiinineihini. Tarkistan ainakin kerran viikossa suihkussa ne varpaanvälit ja rasvaan kantapäät säännöllisesti. Sen lisäksi ensi viikolle on tiedossa jalkahoito kauneushoitolassa, ai että! 😍

ezgif.com-video-to-gif
Edit 2.5.2018: poistettu viittaukset ja linkitykset sukat tarjonneeseen yritykseen heidän peruessaan yksipuolisesti sähköpostitse sovitut jatkoyhteistyökuviot.

Diabetes Hollywoodissa

Ihan aluksi: diabetes elokuvissa ei ole mikään uusi juttu. Diabetes sanana on tuttua huttua, ja vaikkakin se yleensä rinnastetaan ainoastaan siihen ”elintapasairauteen, jonka sait kun olit liian lihava ja söit huonosti etkä liikkunut”, saa sillä elokuvantekijöiden hakeman reaktion nopeasti.

DIABETES! KAMALA SAIRAUS! PIIKKEJÄ! PYÖRTYMISKOHTAUKSIA! IIK!

Pelottavaa diabetesta hoidetaan pelottavin välinein

Miten tyypin 1 diabetes sitten yleensä esitetään elokuvissa? Omituisesti toki, mutta miten? Eteeni sattui Insulin Nation -digidiabetessivuston video Hollywoodleffoista, joissa esitellään diabetesta. Käydäänpäs sitä hiukan lävitse (varoitus, sisältää juonipaljastuksia!):

MAD MONEY – HULLUNA RAHAA, 2008 (Mad Money)

Tässä komedia-rikoselokuvassa seuratan kolmea fiksua, itsevarmaa ja juonittelevaa naista, jotka päättävät turvata tulevaisuutensa huolellisesti suunnitellulla ryöstöllä. Katie Holmesin esittämällä nuorella Jackiellä on diabetes, mutta hän vähän niin kuin unohtaa kertoa siitä rosvokavereilleen. Jengin vanhemmat rouvat, Bridget (Oscar-voittaja Diane Keaton) ja Nina (Queen Latifah), luonnollisesti kuvittelevat Jackien ruiskujen olevan huumeneuloja. Kysynpä vaan, että kuka enää 2008 käytti säännöllisesti niitä oranssikorkkisia 12 mm neulalla varustettuja kertakäyttöruiskuja?

Mitä tästä kuitenkin opimme? Jos joku syyttää meitä heroiiniaddikteiksi, meidän tulisi vain olla kiitollisia siitä, että he välittävät.

HANNU JA KERTTU: NOITAJAHTI, 2013 (Hansel and Gretel: Witch Hunters)

Grimmin veljekset ehkä pyörivät haudoissaan tämän Hollywoodversion nähtyään. Suomalaisen Pihla Viitalankin tähdittämää pätkää kuvaillaan ”mustan huumorin sävyttämäksi fantasielokuvaksi”. Kävin katsomassa tämän aikanaan kutsuvierasnäytöksessä seuralaisenani toinen diabeetikko. Emme tienneen diabeteksen liittyvän Hannuun ja Kerttuun, joten yllätys oli melkoinen. Tai, no, tipahdimme molemmat elokuvateatterituoleiltamme ääneen räkättäen ja loppuelokuvan yritimme nieleskellä kikatuksiamme. Hiukan viivästyneet anteeksinpyyntöni samassa salissa istuneille.

Pakko myöntää, että hypot on näytelty yllättävän hyvin. Harmi vaan, että hoitona ”hypoihin” on ruiskulla annettava lääke… Huoh.

Elokuvan opetus: kyllä, sairastuimme ykköstyypin diabetekseen, koska söimme liikaa karkkia.

PANIC ROOM, 2002

Tämä on klassikko! Insulin Nationin videolla leffan diabetesanniksi luetaan se, että Sarahin (Kristen Stewart) vaipuminen diabeettiseen koomaan kesken yöllisen murron saa Megin (Jodie Foster) näyttämään sankarilliselta, kun hänen tulee hakea keittiöstä Glukagonia. Leffassa on kyllä hyvin huomioitu se, että vakavat hypot > diabeettinen sokki ja kouristelu > tajuttomuus > Glukagonpistos (huom! ei siis ainoastaan geneerinen pistos, vaan oranssi Glukagonpaketti todella näkyy), mutta ihan vielä tänä päivänäkään en ymmärrä, että miksi juuri hädän hetkellä, kun adrenaliinin pitäisi nostaa sokereita, tuleekin yllättävä hypo.

Lisäksi haluaisin nostaa esiin elokuvassa näytetyn ”faktan”, jonka mukaan jokaisen diabeetikon täytyy juoda paljon vettä. Niin paljon, että sitä täytyy olla jatkuvasti ja pulloittain saatavilla minijääkaapissa sängyn vieressä. Yeah, right.

Bonuksena se, että Sarah juo pitsansa kanssa normikokista.

STATE OF EMERGENCY, 2011

Tässä elokuvassa on tärkeä neuvo kaikille ykköstyypin diabeetikoille: jos zombit hyökkäävät, pidä kiinni nallekarkeistasi.

TERÄSKUKAT, 1989 (Steel Magnolias)

No niin, hypoissahan diabeetikko taantuu täysin aivottomaksi ja toimintakyvyttömäksi lapseksi, jolle voi lässyttää kuten vauvalle. Ja vaikka pystyy edelleen puhumaan ja kohdistamaan katseensa, ei osaa kuitenkaan juoda mehulasista.

Tästä kohtauksesta (ja muutamasta muusta hassunkurisuudesta) huolimatta on koskettavaa, että Hollywoodissa on kultaisella 80-luvulla tehty elokuva, joka kietoutuu näin paljolti ykköstyypin diabeteksen ympärille. Julia Robertsin esittämän Shelbyn diabetes aiheuttaa epäilyt raskauden mahdollisuudesta, sitten lapsen saatuaan alkavat munuaiset pettää ja lopulta diabeetikon traaginen loppu häämöttää. Onneksi elämä jatkuu ja Shelbyn muisto säilyy mielissämme ikuisesti.

Mikä on sinun lempidiabeetikkomokasi Hollywoodtuotannossa?

Tässä vielä tuo Insulin Nationin keräämä leffakimara ja sen viisi tärkeää pointtia diabeteksesta:

PS. Listausta leffoista, joissa diabeteksellakin on rooli, löydät täältä: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_films_featuring_diabetes

(Alus)vaatteet tekevät miehen. Tai siis naisen.

Kuten kaikki tiedämme, diabeetikon tulee pitää huolta jaloistaan. Meille syntyy helpommin jalkaongelmia, kuten tulehduksia ja haavaumia ja tämän vuoksi myös sukkavalinnoilla on väliä. Mutta miten sitten muut vaatteet kuin sukat, ei kai se iho niin kovin erilainen ole kun siirrytään säärestä ylöspäin?

Monille diabetesta sairastaville kehittyy helposti iho-ongelmia. Iho-ongelmat voivat liittyä esimerkiksi insuliiniresistenssiin, vähentyneeseen verenkiertoon, lääkeallergiaan tai diabeetikkonaisilla yleisiin hiivainfektioihin. Koska iho on ihmisen suurin elin, kannattaa siitä tietysti pitää hyvää huolta. Nimettömillä on tässä aika iso merkitys. Tietysti myös päivän aktiviteetit vaikuttavat vaatevalintoihin ja ehkä omalta osaltani sekä diabeteksen tuomat ”haasteet” että lumilautaopettajaharrastus asettavat tiettyjä vaatimuksia. Pääasia on kuitenkin mukavuus, eli se, että illalla riisuutuessa on yhtä hyvä olla kuin aamulla pukeutuessa oli.

Sain testiin erään yrityksen tarjoamia bambualusvaatteita. Valitsin testiini saumattoman sporttitopin lumilautailupäiviä varten sekä alustopin työpäiviksi. Valikoima oli kattava, joten valinta oli hiukan haastavaa. 🙂 Päädyin kuitenkin omiin tarpeisiini sopiviin, erikseen työ- ja vapaa-aikaan suunnattuihin tuotteisiin.

Molemmat tuotteet on valmistettu saumattomasta bambukankaasta ja myös kuvien perusteella näyttivät kivoilta kokeiltavaksi. Nämä bambualusvaatteet on muuten valmistettu orgaanisesta bambusta, joka on kasvatettu luonnonvaraisissa olosuhteissa ilman torjunta-aineita ja mikä parasta, näissä alusvaatteissa käytetty bambu ei vahingoita pandojen elinympäristöä! 🐼🐼🐼

Paketin avattuani ensimmäinen reaktio oli huvittunut: miten näin pieniin paketteihin on voitu pakata vaatteita! 😂

Kun sain muovipussit revittyä auki, allekirjoitin tuotekuvaukset heti! Tekisi mieli käyttää näitä toppeja kasvopyyhkeinä, sen verran pehmeää kangas todella on!

SPORTTITOPPI, LUMILAUTAILU JA HYPOHIKI:

Urheillessa tulee hiki, check.

Myös hypoissa tuppaa tulla hiki, check.

Urheillessa ja hypoissa tulee sitten tuplahiki, eikö?

Lähdin testaamaan bambutoppia lumilautatunnille. Aika usein opettajan hommaan kuuluu asiakkaiden pystyyn nostaminen, rinnettä ylös ja alas vetäminen tai työntäminen ja välillä kanuunankuulan lailla alasviilettävien, haparoiden laudan päällä horjuvien miniohjusten perässä juokseminen. Ja jos iloisten vesseleiden (ja tietysti niiden vähän vanhempien, sulavasti laudan kanssa rinnettä alas liitävien aikuisoppilaiden) perässä juoksemisen lisäksi työpäivän aikana sokerini laskevat vielä hypohikirajan alle, astuu kuvaan vaatimus alusvaatteen imukyvystä ja sen jälkeen vielä raikkaana pysymisestä. Bambu lupaa olevansa juuri tätä.

     

Tämän saumattoman bambutopin luvataan olevan ”materiaalia, joka tuntuu mukavan viileältä iholla ja säätelee kosteutta”. Ainakin se tuntui mukavalta päällä ja vaikkei kyseessä olekaan varsinainen urheilutoppi jossa olisi maksimaalisesti tukea, pysyi sekä pumppuni että muutkin topin alle sullottavat…tavarat…hyvin kyydissä lautapäivän aikana.

Kovasta yrityksestä huolimatta en saanut hypohikeä viikonlopun testauksen aikana päälle (…ehkä kuitenkin parempi niin? 😜), mutta sitä tavallista hikeä kyllä pukkasi pintaan. Rapsakka -14 astetta ja sen vaatimat viisi kerrosta housuja ja melkein saman verran paitoja pitivät huolen siitä, että aina sisätiloihin astuttuani tuli jokseenkin kuuma. Siitä huolimatta ei toppi ollut illalla riisuttaessa litimärkä vaan ihan samanlainen kuin aamulla pukeuduttaessa! Kaksi päivää rinteessä samoissa kamoissa meni helposti, eikä sunnuntaina iltapäivälläkään ollut ällöttävä olo.

Jatkossa lupaan yrittää kovemmin hypohiellä testaamista, mutta viikonlopun perusteella en usko senkään olevan ongelma.

BAMBUTOPPI TYÖPÄIVÄÄN:

Entäs sitten mukavat alusvaatteet töissä? Niiden merkityksestä työpäivän aikana ei juuri tule mietittyä, riippumatta siitä millainen päivä oikein on. Välillä istun koko päivän koneen ääressä kotitoimistollani ja toisinaan taas seison näyttelyständillä tai ajan pitkin maita ja mantuja. Harvemmin sitä aamulla miettii mitä vaatteiden alle juuri tänään kaapista kaivaa ja miten se vaikuttaa ihon kuntoon.

Palelen herkästi, siksipä pidän lämpimistä aluskerrastoista. Alustopit, legginsit ja villasukat kuuluvat vaatevalikoimaani lokakuusta huhtikuuhun, eli koko sen ajan, kun kellot näyttävät talviaikaa. Harvassa ovat ne kerrat, kun lähden talvikaudella mihinkään ilman alustoppia t-paidan alla. Ja, toistan ehkä hiukan itseäni, mutta joskus konttorilla vietetyn toimistotyöpäivänkin aikana hypohikiraja tulee vastaan ja olisi ihan kiva, ettei tarvitsisi lähteä kesken kaiken varapaitaostoksille selkä märkänä.

Bambutoppi on kuvauksen mukaan ”maksimaalisen mukava”, ”ylellisen pehmeä” ja ”täydellisesti istuva” sekä tietysti bambu on 3-4 kertaa enemmän puuvillaa imukykyisempi, joten se myös kuivuu nopeammin! Kuvauksen mukaan siis nappivalinta työpäivään (vaikkei siinä nappeja olekaan, ba-dum-tssh!).

Tästä bambutopista en oikein osaa kertoa mitään. Se ei tarkoita, että kokemus tai tuote olisi huono. Itseasiassa, se tarkoittaa sitä, että toppi istui niin napakasti päälle, etten edes huomannut sen olemassaoloa. Aamulla oli sama olo kuin illalla, vaikka tähän testipäivään sitten mahtui sitä hypohikeä. Oikein kaksin kappalein. Pysyin lämpimänä ja raikkaana, ihan niin kuin kuvauksessa väitettiin. Harvoin tulee vastaan vaatetta, jonka olemassaolon voi vaan unohtaa.

SUMMA SUMMARUM

Testaus oli kivaa vaihtelua päivärutiineihini. Tuli mietittyä ihan eri tavalla sitä, mitä siellä kaikkien vaatteiden alla on suoraan ihoa vasten. Ja kun ne vielä tekivät mitä lupasivatkin!

Vaatteet tuskin ratkaisevat sellaisia suuria iho-ongelmia, joita diabetes voi tuoda mukanaan. Mutta sillä, että ihostaan pitää hyvää huolta (eli muistaa kuivata suihkun jälkeen hyvin myös varpaanvälit, muistaa käyttää kosteusvoidetta ja juoda paljon vettä sekä muistaa tarkistaa säännöllisesti ihonsa erilaisten nirhaumien, haavojen tai ihoärsytysten varalta) ja valitsee myös ihoystävällisiä vaatteita myös sinne kerrosten alle, voi ollakin yllättävän suuri merkitys. Ja vielä kun pandojen bambutkin pelastuvat! 🐼🐼🎋🎋

Joten, vielä kerran pojat (tai siis Lumi ja Pyry):

Edit 2.5.2018: poistettu viittaukset ja linkitykset alusvaatteet tarjonneeseen yritykseen heidän peruessaan yksipuolisesti sähköpostitse sovitut jatkoyhteistyökuviot.

Diabetes + treffit = sekava yhtälö

Viime kesänä kävin kolmilla treffeillä. Ihan vaan kahvilla, lasillisella ja ulkona kävelemässä. Ennen jokaisia treffejä hermoilin diabeteksestani. Miksi? No kun…

Diabetes on luonnollinen osa minua. Se on niin luonnollinen, etten edes aina huomaa tuovani sitä esiin. En aina huomaa, että suustani pulpahtaa yhkäkkiä muun muassa jotain seuraavista:

  • ”Näytätkö sitä pakettia, katon hiilarit niin tiedän mitä pistän.”
  • ”Me oltiin diabeetikkoporukalla paikassa X ja sitten…”
  • ”Me juteltiin yhden mun kaverin kanssa, ja sillä on ongelma kun se käyttää insuliinia Y ja se kysyi mitä mieltä mä oon kun mulla on pumpussa insuliini Z…”
  • ”Mä kerroin mun diabeteshoitajalle viime vastaanotolla, että…”
  • Ja ehkä se kaikista selkein vinkki: ”Oota mä mittaan eka mun sokerit” 🤦

Ja jos suustani ei pääsisikään mitään yllä olevista lauseista, voisi jokin mukanani kulkeva asia paljastaa diabetekseni joksenkin nopeasti. Esimerkiksi käsivarteeni tatuoitu 15 cm sana ”diabetic”, paidan alta pullottava sensori tai kanyyli, kauluksesta pursuava letkunpätkä tai se (kyllä, täysin huomaamattani) tapahtuva liike, jolla kaivan koko pumppuni sieltä kaula-aukosta saattaisivat olla asioita, jotka vähintäänkin herättäisivät keskustelua. Tai treffikumppanini järkyttyisi iäksi, sekin on tietysti ihan olemassa oleva mahdollisuus.

Entä sitten, jos onnistunkin tsemppaamaan, tarkkailemaan sanojani joka hetki ja pystyn kuin pystynkin olemaan tuomatta diabetesta esiin? Jos mikään yllä olevista asioista ei näy toiselle millään tavalla? Tuleeko diabetekseni sitten esille treffeilläni? Alla kolme todella tapahtunutta keskustelua, kaikki ensitreffeiltä, jotka eivät (syystä tai toisesta) johtaneet seuraaviin:

 – Mitä sä teet työksesi?

– Mä oon sellaisen terveysteknologiafirman diabetestiimin markkinoinnissa.

– Hehe, montako teidän laitetta sussa on kiinni?

– No, siis, tällä hetkellä vaan yksi…

– Se oli siis vitsi… 😲

 

– Mitä sä harrastat?

– No kuntosalilla käyn ja lumilautailen talvisin ja vaellan kesäisin ja maratonkatselen sarjoja Netflixistä ja sitten oon Diabetesliiton järjestötyössä ollut viimeiset 10 vuotta aktiivisena.

– Ai, onks sulla joku läheinen jolla on diabetes tai muuten tärkeä asia toi?

– Niin, siis, kun mulla on itelläni diabetes.

– Ai, mut siis, miten, kun sä oot kuitenkin noin nuori?

 

– Mikä toi nappi tossa sun kädessä on?

– No se on tollanen lähetin joka mittaa mun sokereita koko ajan.

– 😲

– Niin, siis, kun mulla on diabetes.

– Okei, joo, mun isälläkin on. Mä oon yrittänyt saada sitä liikkumaan ja syömään terveellisemmin ja kaikkea. Onneks se ei joudu ottamaan vielä muuta ku tabletteja. Mut hyvä kun tapasin sut, sitten kun te tapaatte niin sähän voit kertoa sille kaiken, et miten pitää syödä ja liikkua ja muuta, et pysyy noin hyvässä kunnossa. Niin, sä et varmaan tarvii mitään piikkejä?

Hyvät kanssadiabeetikot, pitääkö tästä olla huolissaan? Pitääkö minun jatkossa piilottaa diabetekseni? Jätänkö kertomatta työpaikastani, jätänkö puolet harrastuksistani pois, keskitynkö treffien aikana pelkkään oman itseni tarkkailuun rennon toiseen tutustumisen sijaan?

Entä jos teen kaiken tämän piilottelun? Olenko enää oma itseni? 🤔 Vai pitääkö elämään ja treffeihin suhtautua näin:

Facebook-If-we-were-to-make-this-0fa0e5

Jäätynyt olkapää – miten suhtautua mahdolliseen diabeteksen tuomaan lisäpalan lisäpalaan

Kerron yleensä aika positiiviseen sävyyn diabeteksesta. Niistä iloista, mitä se on tuonut elämääni, miten se on saanut minut innostumaan järjestötyöstä sekä antanut minulle uusia mahtavia ystäviä ja uuden uran. Harvemmin haukun sitä tai säälittelen itseäni. En koe elämäni olevan rankkaa diabeteksen kanssa enkä ahdistu sen mukanaan tuomista elämäni palapelin lisäpaloista.

Diabetes ei todellisuudessa kuitenkaan aina ole helppo kaveri. Päivittäisiin verensokerimittauksiin, 2-3 päivän välein vahdettaviin kanyyleihin, vuosikokeisiin ja lääkärikäynteihin kyllä tottuu, samaten hiilihydraattilaskentaan ja oman elämänsä tarkkailuun. Mutta sitten on ne lisäpalojen lisäpalat, ylimääräiset osat, jotka kismittävät tätä diabeetikkoa.

puzzle-700382_960_720

Lisäsairaudet ovat suhteellisen tuttu käsite diabeetikolle. Kaikki me tiedämme huonon hoitotasapainon mukanaan tuomat riskit sokeutumiseen, jalkojen amputaatioon ja munuaisten pettämisen johtamaan dialyysiin. Mutta sitten on sellaisia vaivoja, jotka iskevät vaikka hoitotasapaino olisi hyvä.

Puhun jäätyneestä olkapäästä.

FrozenShoulder_SM

Jäätynyt olkapää, adhesiivinen kapsuliitti, on tila, jossa olkanivelen nivelkapseli paksuuntuu ja kiristyy. Nivelen liikelaajuus pienenee ja liikkeet ovat kivuliaita. Sairaudessa on kolme vaihetta: kipuvaihe – jäykkyysvaihe – paranemisvaihe. Vaiva on pitkäikäinen ja kipuvaiheen alusta paranemisvaiheen loppuun kestää yleensä noin 1-2 vuotta. Tila liittyy usein traumaan, mutta syy ei läheskään aina ole selvästi osoitettavissa. Diabeetikoilla vaiva on viisi (VIISI!) kertaa muita yleisempi. (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00698)

Minulla on ollut jo pidempään oireita olkapäässä. Sellaisia pienia kiputiloja, tiedättehän, sellaisia, joista ei todellakaan vaivaudu menemään lääkärin pakeille. Olen heittänyt vitsinä, että jäätynyttä olkapäätä tässä odotellessa, saa nähdä koska käsi lakkaa toimimasta. No, sunnuntainahan käsi sitten lakkasi toimimasta. Valvoin lähes koko yön säryn vuoksi, en saanut käsivartta kivulta nostettua 90° kulmaa ylemmäs, aamulla oli vaikea pukeutua. Pakko siis lähteä lääkäriin.

frozen-shoulder-pain

Vaikka jäätyneelle olkapäälle ei kipuvaiheessa voi tehdä oikeastaan muuta kuin tarjota tulehduskipulääkettä, halusin varmistaa vaivan laadun. Ettei kyseessä olisi esimerkiksi jonkin sortin repeämä juhannuksen DIY-maalausprojektin vuoksi.

590_kipea_olkapaa

Diagnoosi EI ollut jäätynyt olkapää, vaan pelkästään kiertäjäkalvosimen jännetulehdus puoli päivää kestäneestä hiomisesta ja maalaamisesta johtuen. Helpotuksen huokauksen jälkeen aloin kuitenkin pohtia. Hoidan itseäni ja diabetestani hyvin, olen saanut parannettua hoitotasapainoani vuodessa huimasti (pitkäaikaissokerin on laskenut lähes 2 %-yksikköä ja olen nyt lähes terveiden luvuissa) ja aion myös jatkaa samaan malliin. Yritän estää tulevaisuuden lisäsairaudet, mutta kaikkeen en minäkään pysty.

Ehkä silti on hyvä varautua, edes ajatuksen tasolla. Olisiko jäätynyt olkapää sitten ollut niin kamala asia? Elämässä osuu varmasti paljon ikävämpiäkin juttuja kohdalle kuin olkapään pari vuotta kestävät ongelmat. Adhesiivisen kapsuliitinkin kanssa pärjää ja vaikka toivon, että sellainen ei ikinä iske tähän nyt tulehtuneeseen olkaani, suhtaudun asiaan jos en nyt positiivisesti niin ainakin neutraalisti. Tulkoon, jos on tullakseen. Nih.

Maailman diabetespäivä, WDD, mitä se meinaa suomalaiselle tai somesuomalaisille? Vol 2.

Kolme vuotta sitten kirjoitin yhteneväisellä otsikolla postauksen siitä, miten Maailman diabetespäivä ei juuri näy somessa, Suomessa eikä varsinkaan somesuomessa. Nyt, vuonna 2016, näen jo enemmän liikehdintää 14.11. hujakoilla.

14.11.2012 osallistuin ensimmäisen kerran tempaukseen, jossa floodattiin Facebookin seinä täyteen diabetespäivityksiä. Tähän vuoteen mennessä olin päivittänyt Facebookiani diabetesstatuksilla 14.11. yhteensä 65 kertaa. Nuorten Diabetesyhdistys on tehnyt tapahtumasta vuosittaisen perinteen ja tänä vuonna mukana oli taas mukava määrä diabeetikoita levittämässä sinistä sanaa.

Myös Suomen Diabetesliiton nuorisotoimikunta ja Inspis-lehti ovat tuoneet oman tapahtumansa someen. #Siniranne -kampanja järjestettiin taas tänäkin vuonna, tarkoituksena haastaa ihmisiä julkaisemaan somessa 14.11. kuva sinisestä ranteesta ja levittää näin diabetessanomaa. Oma panostukseni Instagramissa näytti tältä:

Mitä muuta sitten tein Maailman diabetespäivänä kuin latasin kasan sinisiä kumirenksuja ranteeseen? Tässä diabetesaatokseni 14.11.2016 (Päivitykset ovat olleet julkisia joten niistä tykkääminen tai kommentointi on myös julkista. Jos toivot nimesi kuitenkin poistettavaksi kuvista, laitathan viestiä):







Terveet näkevät tämän päivän kerran vuodessa. Minä herään omaan henkilökohtaiseen diabetespäivääni joka aamu.

Tähän loppuun haluaisin toistaa julistukseni vuodelta 2014: Eduskuntatalo siniseksi 14.11.2017!

Kun diabetes on onnellinen, tiedättekö, minäkin olen

Olen viime aikoina miettinyt jonkin verran sitä, mitä onnellisuus on. Tämä ajatus juontui mieleeni jonkin Netflixin tarjoaman RomKomin repliikistä, joten sen suurempaa tarinaa ei ole taustalla. Mutta olenpahan nyt kuitenkin miettinyt. Minulla tuntuu olevan asiat onnellisesti, on asunto, työpaikka, perhe, ystäviä, kissa. Ja diabetes.

En nyt tietenkään ole onnellinen diabeteksesta, hulluhan olisin jos niin väittäisin. Mutta olen onnellinen siitä, että diabeteksen vuoksi tarkkailen itseäni jatkuvasti ja pystyn seuraamaan mielialojeni vaikutusta omaan kehooni. Diabeetikkona yksi tapa ajatella onnea tai onnellisuutta on se, miltä minusta tuntuu. Tarkemmin sanottuna, miltä diabeteksestani tuntuu.

Surullinen, masentunut ja väsynyt diabetes tuntuu helposti korkeilta sokereilta tai sokereiden vuoristoradalta. Se tuntuu uuvuttavalta, ikävältä, ärsyttävältä. Se aiheuttaa turhautumista, lisää stressiä, saa aikaan riittämättömyyden tunnetta kun sokerit eivät vain tottele! Se tuntuu varmasti samalta kuin hamsterista juoksupyörässä, sitä juoksee päivästä toiseen samaa rinkulaa voimatta juurikaan vaikuttaa lopputulokseen, pääsemättä koskaan pois.

tber-1tumblr_nlsqkd92jp1toamj8o1_250tber-1tumblr_nlsqkd92jp1toamj8o1_250tber-1

Onnellinen diabetes tuntuu energiseltä. Voimaannuttavalta. Tasaiselta. Se lisää jaksamista, se lisää hymyjä, se saa aikaan naurua ja tuottaa onnen hetkiä. Osaamisen ja pystymisen tunne vahvistuu kun ymmärrän miksi sokerini käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät ja pienistä horjahduksista jaksaa silloin ottaa opikseen.

Viime päivinä diabetekseni on ollut onnellinen. Vaihdoin insuliinini kokeilumielessä Apidrasta NovoRapidiin (olen vuosien saatossa käynyt läpi kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin pikavaikutteiset…) ja entisten 10+ arvojen sijaan sensorikäyrässä näkyy paljon useammin seiska – tai jopa kutonen.
images black-left-right-symbol-arrow-cartoon-shapes  5116equals Swedish_roadsign10 calculation-operation-plus-sign_318-59139   black-left-right-symbol-arrow-cartoon-shapesnumber 6

 

Toki välillä käydään korkeilla. Mutta se ei ahdista, se ei masenna, se ei tunnu siltä kun mikään ei tunnu miltään.

Sen kestää ja siitä voi oppia, tänään oli hyvä päivä, huomenna on vieläkin parempi!

Kun sairaudesta tulee ammatti – kun diabetes muuttaa elämää

Tunnen monta diabeetikkoa, jotka työskentelevät sairaanhoitoalalla. Jotkut ovat ajautuneet työhön hoitajana, lääkärinä, laboranttina…ennen diabetesdiagnoosiaan, jotkut sen seurauksena. Itseäni ei tuonkaltainen urasuuntaus ole oikein ikinä kiinnostanut, vaikka voisihan se olla, että neulakammoinen hoitsu olisi aika mielenkiintoinen yhdistelmä.

Sairaanhoidon sijaan olen jo jonkun aikaa, ehkä vuosikausia, haaveillut itselleni mielenkiintoisten asioiden – viestinnän ja diabeteksen – yhdistämisestä palkkatyön muodossa. NDY-aikana sain ladata viestinnällisen osaamiseni diabetesyhdistyksen pyörittämiseen. Kun urani tuossa yhdistyksessä vuodenvaihteessa loppui, olin hetken hakoteillä – mitä seuraavaksi?


Ratkaisu tuli avoimen työpaikkailmoituksen muodossa. Olin jo jonkin aikaa, lähinnä harrastuksena, seurannut diabetesalan eri toimijoiden avoimia työpaikkoja. Novo Nordisk, Abbott, Lilly, Medtronic… Avoimia paikkoja oli toki ollut, mutta mikään ei oikein tuntunut sopivan yhteen minun kanssani. Kunnes juuri ennen joulua eteeni hypähti mahdollisuus.

Medtronic Finland Oy, Product Manager, Diabetes, Finland and Baltics.

Vau. Huh. Mitä jos…? Ja sitten, lopulta: ”olemme päättäneet valita sinut”.

Medtronic_me

Projektilla on aina alku ja loppu. Tämä teen-diabeteksesta-ammattini -projekti, joka alkoi mahdollisesti jo pääsiäisenä 1989, on nyt saatettu loppuun. Olen yhdistänyt viestinnän, digitaalisen markkinoinnin sekä diabetekseni. Jos joku joskus surkuttelee, että tämä on sairaus, josta ei seuraa mitään hyvää, voin nyt sanoa kirkkain silmin, levollisin mielin ja käsi sydämellä, diabetes muutti elämäni.

Todellisuudessa useasti ja kaikki muutokset kuljettivat osaltaan kohti tätä tuoreinta.

Diagnoosipäivänä 21.4.1989,  ircciin #diabetes -kanavalle kirjautuessani helmikuussa 2005, NDY:n perustamiskokouksessa 19.2.2008, asettuessani Diabetesliiton varapuheenjohtajaehdokkaaksi keväällä 2015 ja toukokuussa tullessani valituksi tuohon luottamustoimeen, Diabetesliiton 60-vuotisjuhlavuoden toimijasymposiumissa 23.9.2015 pitäessäni elämäni ensimmäistä julkista puhetta sekä nyt viimeisimpänä aloittaessani uudessa työssäni 1.5.2016.

Kuule, diabetes, kiitos. Kiitos, että kuljet mukanani ja muutat elämääni. Jatkossakin.

Onko diabeteksella sanavaltaa harrastuksiini?

Olen laskenut lumilaudalla jotakuinkin 17 vuotta. Laskupäiviä ei ole tullut merkittävästi, vain noin 10 per kausi. En siis ole pro, mutta pääsen kyllä jokaisen rinteen alas ihan kivasti ja vielä kääntyillenkin. Muutaman vuoden mieltäni on kutkutellut oman taidon parantaminen, laskupäivien lisääminen sekä pedagogisten opintojeni yhdistäminen tähän harrastukseeni, kun se kerran on mahdollista hiihtokoulun muodossa.

yllas4

Kävinkin siis helmikuun puolivälissä Suomen Hiihdonopettajat ry:n järjestämän lumilautaohjaajakurssin. Ohjauskokemusta minulla on takanani jo toistakymmentä vuotta, mutta ohjaustaitojen ja lumilautailun yhdistämiseen kurssi oli oikein loistava kapistus. Kurssin läpäisseenä saan toimia lumilautaopettajana hiihtokeskuksissa.

Olin jo hyvissä ajoin vahvistanut itselleni täksi kaudeksi työpaikan Serena Hiihtokoulusta, joka toimii Serena Ski -hiihtokeskuksessa Espoossa. Pääsiäislomani vietin freelancerina Ylläs Ski Hiihtokoulussa. Hiukan yllättäen lähdin riviin myös Rukan Hiihtokouluun vanhan ja uuden työpaikan väliin jääneiksi viikoiksi. Tekemistä siis riitti koko kaudeksi ja laskupäivien määrä kasvoi eksponentiaalisesti. Miten tämä talviharrastukseni ja nykyisin myös sivutyöni sitten liittyvät diabetekseen?

Lumilautailu on liikuntaa. Liikunta laskee verensokeria. Tämä selvä, eli rinteessä tarvitaan vähemmän insuliinia ja enemmän välipaloja kuin normaalisti, check. Paitsi, että asia ei olekaan aivan näin yksinkertainen.

Rinne on täynnä yllätyksiä, milloin joku haluaa välttämättä laskea äkillisesti eteeni, milloin itse lasken päin lumipaakkuja tai teen todella huonon (tai hyvän!) käännöksen, milloin haluan kokeilla uusia temppuja, milloin päätän voittaa itseni ja laskea pipeä, milloin (vihdoinkin!) onnistun ja ponnistan olliella miniparkin pikkuhyppyristä. Kaikki nämä hiukankin jännittävät tilanteen aiheuttavat adrenaliiniryöpyn ja adrenaliinihan on insuliinin vastavaikuttajahormoni. Tämä tarkoittaa sitä, että adrenaliini saa verensokerini nousemaan taivaisiin. Sekunneissa.

Terveellä, toimivan haiman omaavilla verensokeri ei adrenaliinin vaikutuksesta pomppaa samalla tavalla, sillä keho osaa säädellä insuliinintuotantoaan automaattisesti. Minun automaationi roikkuu letkun päässä urheiluliiveissäni kuoritakin, hupparin ja kerrastopaidan alla. Ei kovin käytännöllistä jos jännän paikan tullen huomaa, että insuliinin määrää olisi pitänyt lisätä jo paljon, paljon aiemmin.

Liikunnan takia tarvitsen siis vähemmän insuliinia, mutta adrenaliiniryöppyjen vuoksi tarvitsen enemmän insuliinia. Yritä siinä nyt sitten ennen rinteeseen lähtöä arvailla millainen päivä on tiedossa, laskenko isoa mäkeä, treenaanko omaa taitoa parkissa vai pysynkö asiakkaan kanssa lastenrinteessä harjoitellen kaatumista (jossa toki sielläkin voi tulla jänniä tilanteita).

Sitoakseni tämän selostuksen otsikkooni on minun kerrottava puhelusta, jonka kävin diabeteslääkärini kanssa yrittäessäni tasapainoilla sokereideni kanssa Serenapestin aikana. Olin yleensä viikonloppuisin rinteessä ennen puoltapäivää pitämässä ensimmäistä tuntiani. Aamupäivä meni hyvin kun laskin basaalin (perusinsuliinin) aamupalan jälkeen 30-40%:n, mutta heti, kun lopetin liikkumisen, alkoivat verensokerit nousta kohtisuoraan ylöspäin. Lääkärini neuvoi ottamaan muutaman yksikön tasapainottamaan tuota nousua, tai jos tiedossa oli heti perään toinen tunti, ottamaan pienen välipalan. Olin kuitenkin hukassa, koin, että mikään ei auttanut joka suuntaan sinkoileviin sokereihin. Lääkäri kommentoi melko lakonisesti: ”Niin, varmaan aika hankalaa, yritä pärjätä ja kokeile mikä toimii.”.

3424614950_67076ab2d3_b

Siinäpä se. En anna periksi diabetekselleni, sairauteni ei määrää mitä voin ja mitä en voi harrastaa. Oli kyseessä sitten jooga, akrobatia, kuntosali, tanssi tai lumilautailu, en lopeta.

Harrastan, yritän pärjätä ja kokeilen mikä toimii. Siitäs saat, diabetes, ha!

yllas2

Flunssa, lenssu, vilustuminen… ja se diabetes!

Tässä kolmatta viikkoa nenä tukossa ja ääni maassa ajattelin avata sanaisen arkkuni ihan tavallisen (joskin pitkähkön) flunssan ja diabeteksen yhtälöstä ja niiden vaikutuksesta ärsyyntymiskynnykseeni.

5315473281_c15d14dbcc_o

Tämä tauti ei tietenkään ole minulle uusi juttu, onhan sitä aiemminkin flunssia kärsitty. Uutta sen sijaan on se, että minussa on nykyään kiinni sensoripumppu josta näen verensokereideni heilahtelut. Tai oikeammin, niiden tasaisen nousun ja korkealla pysymisen.

538px-Sneeze_in_white_hankie

Olen pistänyt itseeni annosoppaan mukaisesti insuliinia, sekä korjaus- että ateriabolusta – ei vaikutusta.

Olen vaihtanut kanyylin paikkaa, insuliinipulloa, tarkistanut letkut ja muut mahdolliset tukokset – ei vaikutusta.

Olen käyttänyt tilapäistä basaalin annostelua (TBA) 115 % useamman vuorokauden ajan – ei vaikutusta.

Olen levännyt, olen liikkunut, olen tehnyt sitä ja olen tehnyt tätä ja jättänyt kaiken myös tekemättä – ei vaikutusta.

3208368220_fba319c478_o

Usko siihen, että verensokerini olisi joskus ollut alle 10 mmol/l alkaa pikkuhiljaa horjua. Niistän, aivastan ja yskin ja sokerini vain singahtavat taivaisiin.

13397331035_dd80d2f94d_b

Tiedän, että tämäkin flunssa loppuu jonain kauniina päivänä. Herään lintujen lauluun, auringon säteisiin, kevyesti kulkevaan hengitykseen ja suloisestia soljuvalla äänelläni sanon itselleni: ”Huomenta, olen terve!”

Sitä odotellessa:

12834666_10153993928499324_1242852166_n